Domov » Najnovejše objave » Koliko gledanja televizije je “še dobro” za otroke – Kaj pravi stroka…

Koliko gledanja televizije je “še dobro” za otroke – Kaj pravi stroka…

Objavljeno v: Najnovejše objave | 0

V spodnjem prispevku se osredotočamo na tematiko “otroci in gledanje televizije”, saj vas je, preko naše spletne strani, kar nekaj staršev, ki se zanimate za drsna vrata in na splošno opremljanje celotnih otroških sob, med vsemi vami pa vas večina, po telefonu in preko e pošte sprašuje ali naj na sodobne tehnološke naprave, ki jih otroci, še posebej pa mladostniki, prinašajo v svoje sobe, namestite ključavnice, drsna vrata in podobno.

Nova študija (1) je pokazala, da je gledanje televizije več kot tri ure vsak dan, povezano s slabšimi jezikovnimi spretnostmi pri 11-letnih otrocih.

Raziskovalci iz univerze Newcastle in univerze Queen Margaret v Združenem kraljestvu ter univerze La Trobe in univerze Griffith v Avstraliji so tudi ugotovili, da bodo otroci, ki gledajo televizijo manj kot tri ure vsak dan, ko začnejo osnovno šolo, bolj verjetno učinkoviteje posredovali svoje ideje. 

Vendar pa lahko večina petletnikov dnevno gleda do tri ure televizije na dan z bistveno malo negativnega vpliva na njihovo jezikovno znanje, kot to med starši “krožijo govorice”.

Branje majhnim otrokom je dokazano, da pozneje v otroštvu, pozitivno vpliva na otroško, jezikovno znanje. Ugotovljeno je bilo, da je revščina sicer negativno povezana z jezikovnim razvojem otrok pri starosti 11 let.

otroci in gledanje televizijeGlavni raziskovalec James Law iz Newcastle University (3) pravi: “Kot raziskovalci smo resnično zainteresirani za iskanje stvari, ki jih starši lahko storijo za pozitiven vpliv na razvoj otrokovega dobrega jezikovnega znanja. Televizijski učinek je zelo zanimiva ugotovitev in videli smo, da ima večji učinek za otroke z nižjimi jezikovnimi spretnostmi, toda za tiste, ki so imeli višjo stopnjo jezikovne spretnosti, ima gledanje televizije le malo vpliva”.

Strokovnjaki, ki proučujejo tematiko otrok v povezavi z gledanjem televizije, predlagajo, da bi lokalni organi in vlade morda morale razmisliti o tem, kakšna sporočila o določanju omejitev za televizijo in branje otrokom v družinah, posredujejo mediji, saj je dokazano, da gledanje televizije in branje otrokom pozitivno vpliva predvsem na otroke, ki imajo t.i. zapoznel jezikovni razvoj.

Televizija ni sovražnik. 

Če aktivno gledate program s svojimi otroki in govorite o tem, kaj se dogaja, sprašujete in odgovarjate na vprašanja, potem je to v redu in bo gledanje televizije pozitivna izkušnja za oba. Če pa otroci sedijo pred televizorjem več ur brez predaha in starši televizijo uporabljajo kot “elektronsko varuško”, pa prekomerno gledanje televizije, sigurno postane problematično.

Neka študija iz leta 2015 (2) je pokazala, da je gledanje televizije več kot dve uri na dan povečalo tveganje za zvišan krvni tlak pri otrocih. Otroci, stari od dva do deset let, ki so veliko časa preživeli pred televizijskim ali računalniškim zaslonom, so imeli 30 odstotkov več možnosti, da imajo visok krvni pritisk kot tisti, ki tega niso storili, so povedali raziskovalci.

Pomanjkanje telesne aktivnosti je še povečalo tveganje, in sicer za 50%.
Ugotovitve, objavljene v International Journal of Cardiology, so temeljile na podatkih 5.221 otrok iz osmih evropskih držav, zbranih v dveh letih.

Otroci in gledanje televizije – sklep

Nedvomno je, da je situacija, ko se starši že sprašujejo kako “zakleniti” otrokom dostop do gledanja televizije in ostalih tehnoloških naprav (mobilni telefoni, tv box naprave, igralne konzole,…), že situacija, ko je morda vse skupaj že ušlo nadzoru in je količina uporabe sodobnih tehnoloških naprav, na dan, že prekoračena. 

Seveda obstajajo tehnološke rešitve, da onemogočimo dostop otrokom, do najrazličnejših naprav, a več bomo kot starši naredili, če do stopnje, ko onemogočamo dostop do tehnoloških naprav, ne bomo sploh prišli, kot pa, da moramo že posegati po njej.

Aktivno in omejeno gledanje televizije in uporaba ostalih, sodobnih, tehnoloških naprav, res,da zahteva, da se tudi kot starši seznanimo z delovanjem vseh teh novodobnih naprav (4), a hkrati nam omogočajo, da z otroci preživimo aktiven čas, ki ga kot starši, še vedno nadzorujemo. Pasivno posedanje otrok pred televizijo pa že brez študij, ni priporočljivo za nikogar, kaj šele za otroke.

p.s.: starše, ki opremljate otroške sobe, povabimo, na našo, specializirano spletno stran za opremljanje otroških sob. Primer opremljanja otroške garderobne omare z drsnimi vrati, pa si lahko starši, ogledate tudi na drugi povezavi.

Viri:

1 – StanfordChildren.org
2 – Michigan Medicine – University of Michigan
3 – Newcastle University
4 – Nevron – IPTV box