Domov » Najnovejše objave » Predelne stene z omaro

Predelne stene z omaro

Objavljeno v: Najnovejše objave | 0

Delu programa predelnih sten je sicer na naši spletni strani, namenjena že vsebina v prispevku, kjer predstavljamo predelne stene z omaro in brez za pisarniške prostore. Prispevek o tem tukaj.

A, ker se stranke, ki se zanimajo za premične stene z drsnimi vrati in fiksne stene zanimajo tudi za druge prostore, so v nadaljevanju tega prispevka, predstavljene predvsem nekatere predelne stene z omaro za različne prostorske ambiente.

Omaram, posebej vgradnim, namenjamo, kot sicer verjetno že veste, posebno spletno stran. Na povezavi.

Predelne stene z omaro pridejo najbolj prav v primerih otroških sob. Do nedavnega eno otroško sobo, ki sta si jo delila npr. dva predšolska otroka, starši najkasneje v času šolanja, želijo pregraditi na dve ločeni otroški sobi.

Če je enotna soba bila dovolj velika, bo to še posebej enostavno, s predelno steno z omaro.

.

predelna stena z omaro z drsnimi vrati
Primer predelne stene z omaro in drsnimi vrati iz stekla za hrbtiščem posteljnega vzglavja.

.

Sicer lahko že iz prispevka, kjer je opisana pregraditev otroške sobe, razberete, da je možnosti za pregraditev sobe oz. postavitev predelnih sten v sobah, več:

  • prva možnost je, da v sobo, ki jo želimo razdeliti na dva dela, preprosto od zida do zida, postavimo montažno (knauf) steno
  • druga možnost je, da za predelno steno uporabimo v celoti fiksno iveralno ploščo (kar je cenovno najugodnješa možnost)
  • tretja možnost je, da del predelne stene naredimo fiksen, del pa premičen v obliki drsnih vrat (galerija primerov tukaj)
  • zadnja možnost, s katero pa sobo, prostorsko še najbolj izkoristimo, pa je postavitev predelne stene z omaro

 

Omara, ki sloni na predelno steno, ki ločuje dva prostora, je lahko narejena na več različnih načinov

.

Najbolj pogosti so naslednji trije:

  • v sobo postavimo predelno steno, na vsako stran pa izdelamo posebej ločeno omaro, ki obe služita vsaka svojemu, novo nastalemu prostoru
  • v sobo namesto predelne stene postavimo od vrha do tal vgradno omaro, z vmesnim enojnim hrbtiščem. V tem primeru je omara uporabna iz obeh sob. Med njima pa se tudi izgubi najmanj prostora za postavljanje stene.
  • tretja možnost je, da kot predelno omaro vgradimo omaro od tal do stropa, a v vmesni prostor ne vgradimo hrbtišča. V tem primeru je dostop do omarnih polic možen iz obeh strani, hkrati pa se za tak primer odločimo v sobah, kjer je potrebno zagotoviti pretok svetlobe tudi v drugo sobo, iz prve.

.

moderna predelna stena z omaro
Moderna predelna stena z omaro v garderobni sobi.

.

Predelne stene z omaro je mogoče vgrajevati z drsnimi ali klasičnimi, krilnimi vrati. Ker jih v večini primerov montiramo v sobe, kjer rešujemo prostorsko stisko in prostorski problem, je bolj logično, da so narejene z drsnimi vrati. Ta, kot vemo, zahtevajo manj manevrirnega prostora pred samo omaro, kot omara s klasičnimi, krilnimi vrati.

Predelna stena z omaro lahko služi tudi kot regal.

Pri uporabi materiala za predelne stene z omarami se največkrat uporablja iveral. Ta je, prvič, raznolik v številnih pastelnih enobarvnih odtenkih in lesnih vzorcih, drugič pa je tudi bistveno lažje in bolje prilagodljiv stenam, kot npr. masiven les.

Da o cenovni razliki izdelave predelne stene iz iverala ali masive, niti ne govorimo.
Ta lahko znaša (odvisno od vrste lesa) tudi 200%.

Zelo zanimiva prostorska rešitev in dopolnilna ideja za predelno steno z omaro, je takšna predelna stena, ki hkrati loči prostor, je obenem tudi omara, hkrati pa omarni del služi tudi kot postelja. Ki jo preprosto ob neuporabi dvignemo in pospravimo.

S to rešitvijo pridobite na vsega cca. 40 cm globine, tri pohištvene elemente in tri izkoriščene funkcije: predelno steno, ki loči prostor, garderobno omaro in ležišče.

Slika takšne predelne stene z omaro, je predstavljena spodaj:

.

predelne stene z omaro
Primer omarne postelje, kjer kot predelna stena lahko služi posteljni krak ali vgradni, garderobni krak.

.

Če želite en del predelne stene z omaro imeti fiksen, drugi del pa premičen, priporočamo tudi ogled prispevka o vodilih drsnih vrat.