Domov » Najnovejše objave » Pregraditev dnevne sobe in kuhinje

Pregraditev dnevne sobe in kuhinje

Objavljeno v: Najnovejše objave | 0

Predvsem v manjših stanovanjih in pa tudi v večjih bivalnih prostorih, kjer želijo gospodinjstva in družine, zaradi najrazličnejših razlogov (zaprtje prostora, temperaturne razlike, preprečitev kuhinjskih vonjav, ipd…) med svoje dnevne sobe in druge, povezane prostore, postaviti pregradne stene oz. druge oblike pregraditev dnevne sobe, so drsna vrata zelo pogosta rešitev.

.

pregraditev dnevne sobe
Odprti prehodi iz kuhinje v dnevni prostor – najpogostejša priložnost za pregraditev z drsnimi vrati.

Drsna vrata med dnevnim prostorom in ostalimi prostori, prinašajo več prednosti:

.

  • zavzamejo manj prostora od ostalih oblik pregraditev (montažne, “knauf” mavčne stene in plošče)
  • zahtevajo manj gradbenih posegov
  • hitra montaža
  • možen prenos svetlobe iz enega v drug prostor
  • cenovno ugodnejša rešitev, ki jo je mogoče tudi naknadno spremeniti (prestaviti)
  • možnost ločene izvedbe premičnega in nepremičnega (fiksnega dela) pregraditve

.

Kakšne so možnosti pregraditev dnevne sobe z drsnimi vrati?

.

Drsna vrata, s katerimi želimo pregraditi dnevno sobo od ostalih prostorov, so lahko iz najrazličnejših materialov, se pa je v praksi , kot najbolj funkcionalno izkazala uporaba iverala in stekla oz. ogledal. Razlog je v tem, da je iveral lahek material (osnovna debelina drsne pregraditve dnevne sobe z iveralnim polnilom je 8 mm), kar pa prinaša lažje rokovanje s premičnim delom pregrade.

Kot kombinacijo lahko delno ali v celoti pregraditev dnevne sobe, izvedemo tudi s steklenim (barvnim ali prozornim, kaljenim) polnilom, za slednje pa se največkrat odločajo gospodinjstva, ki potrebujejo tudi v pregrajenem prostoru svetlobo.

.

Kaj je potrebno upoštevati pred pregraditvijo dnevne sobe?

.

Pohištvo v dnevni sobi, ki je pred pregraditvijo bilo postavljeno v prosti del dnevnega prostora, bo težko na istem mestu, postavljeno pred tistim delom pregrade, ki bo premična in bo predstavljala prehod iz enega v drugi prostor.

Obenem je modro, da, če se že odločamo za pregraditev dnevne sobe s pomočjo premičnih ali nepremičnih drsnih vrat, da le te, izdelamo v barvah in kombinacijah materialov, ki bodo estetsko (in stilsko) sovpadali z našimi obstoječimi omarami, policami in regali v dnevni sobi.

Iz druge strani pregrade je priporočljivo izbrati odtenke, ki sovpadajo pohištvu in stilu tistega, na novo pregrajenega prostora.

V primeru montaže pregrade so kot talna podlaga lahko uporabljene keramične ploščice, laminat, parket in drugo. Je pa v odvisnosti od vrste ogrevanja (v primeru talnega ogrevanja) treba biti pozoren, da se ne montira spodnje vodilo pregraditve z vijačenjem, ampak lepljenjem.

.

Kako je s preprečevanjem hrupa in vonjav?

.

Če nas zanima pregraditev dnevne sobe z namenom zaprtja hrupa ali preprečevanja vonjav iz kuhinje, je potrebno vedeti, da tovrstna rešitev (s preprostimi drsnimi vrati) za slednje NI najbolj primerna, saj med koleščkom drsnih vrat in spodnjih vodilom ostaja nekaj prostega razmaka, zato, da lahko kolešček nemoteno teče po spodnjem vodilu in, da ni trenja.

Slednje pa onemogoča 100% tesnenje zvoka, hrupa in vonjav iz kuhinje.

.

*************

.

Za več informacij v zvezi z optimalnimi rešitvami za pregrajevanje notranjih bivalnih prostorov, se priporočamo, da se nam oglasite, čez kontaktne možnosti.