Domov » Najnovejše objave » Dolg in ozek hodnik – kako ga opremiti in dekorirati?

Dolg in ozek hodnik – kako ga opremiti in dekorirati?

Objavljeno v: Najnovejše objave | 0

Iz vidika notranjega opremljanja različnih stanovanjskih prostorov, je dolg, ozek hodnik, eden izmed tistih, kjer je treba pri iskanju in umeščanju ustreznega pohištva zanj, biti verjetno najbolj kreativen in domiselen.dolg ozek hodnik omara

.

Ne samo drsna vrata (galerija le teh, na prvi strani), temveč tudi vso ostalo pohištvo, ki ga je sploh mogoče postaviti v dolg in ozek hodnik, mora hkrati zadovoljevati več funkcij: uporabnost in praktičnost, prehodnost in estetskost, obenem pa kljub pohištvu, dodanemu v dolge in ozke hodnike, moramo le te ohraniti tudi svetle in zračne.

.

Dolgi hodniki (še posebej, če so zelo ozki) imajo to lastnost, da hitro postanejo najbolj temačen del našega stanovanja. Kar je žalostno, saj so zaradi umeščenosti v prostor, pogosto tudi najbolj frekventni, prehodni in tudi uporabljani prostori.

.

Še največ težav pa imamo z njimi, ko služijo tudi kot predsoba, v katero pa si želimo umestiti še kakšno garderobno omaro ali komodico oz. okrasni regal.

.

Najbolj klasični pohištveni elementi, ki najdejo prostor v različno dolgih in ozkih hodnikih, so zraven drsnih vrat (ki takšne hodnike zapirajo), manjše, nizke komodice za čevlje (pogosto s prilagojeno globino), ogledalne stene, poličniki, kakšna klubska mizica in svetila (ki pomagajo razbiti temačnost in dolgočasnost hodnika).

.

Najbolj praktični materiali in barve za dolge in ozke hodnike

.

Med najbolj praktično uporabljanimi materiali, ki jih priporočamo pri opremljanju takšnih hodnikov, sigurno prevladujejo svetle, lesne barve (naravni les, bela v visokem sijaju, klasična ogledala), morebiten dekor na drsnih vratih vgradnih omar (svetle fototapete) in seveda svetla, najpogosteje keramična, talna podlaga.

.

svetla vgradna omara
Dvodelna, drsna omara na prenovljenem hodniku. Ogledalo + beli iveral. Postopek vgradnje tukaj.

Dodatne ovire pri opremljanju dolgih in ozkih hodnikov predstavljajo tudi občasne elektro omarice (katerim je potrebno pustiti odprt in prost dostop), radiatorske cevi in radiatorji (katerim je potrebno prilagoditi stranice morebitnih vgradnih omar na hodniku), stikala in električne vtičnice (ki jih je v nekaterih primerih opremljanja hodnikov, potrebno celo prestaviti) ter dilema pri izboru ustreznih stenskih barv za dolge in ozke hodnike.

.

Tako kot velja za svetlo talno podlago, tudi pri barvah zidnih sten, svetujemo izbor svetlih in naravnih barv, že zaradi frekventnosti prehodov po hodniku, pa se ogromno ljudi, preprosto iz praktičnega razloga, odloči za bele zidne stene (ki jih je tudi najenostavneje osvežiti in prenoviti).

.

Če tudi sami opremljate dolg in ozek hodnik, se priporočamo, da se nam oglasite.
Z veseljem, naš predlog opreme, posredujemo tudi mi.

.

Kako dekorirati dolge in ozke hodnike, si lahko ogledate tudi na spodnjem videu:

.