Domov » Najnovejše objave » Primeri, ko je v spalnico, primerno namestiti drsna vrata

Primeri, ko je v spalnico, primerno namestiti drsna vrata

Objavljeno v: Najnovejše objave | 0

Čeprav drsna vrata (v različnih materialih in barvah), praviloma uporabljamo za zaprtje prehodov (na hodnikih, v dnevnih sobah, v kopalnicah, itd….) in pa na vgradnih omarah (zato, da pridobimo prostor pred samimi omarami), pa obstajajo tudi primeri, ko je drsna vrata, smiselno umestiti tudi v spalnice. Kot glavna, vhodna, drsna vrata za spalnico ali znotraj spalnice kot predelna stena ali za zaprtje prostorske niše.

.

Spodaj prikazujemo nekaj primerov, ki pokažejo, kdaj je v spalnici primerno razmisliti o drsnih vratih.

.

drsna vrata za spalnico
Drsna vrata za zaprtje spalnega dela v majhni garsonjeri….

Drsna vrata na vhodu v spalnico

.

V spalnico ima načeloma večina izmed nas, najraje urejen vhod s klasičnimi, krilnimi vrati, saj le ta zvočno in temperaturno tesnijo bolje od drsnih vrat, hkrati pa je nekako v slovenski družbi, že uveljavljeno dejstvo, da je spalnica središče miru, intime in počitka.

.

Tako, da se v primeru urejanja vhoda v spalnico, najraje, še vedno, poslužujemo klasičnih, krilnih vrat.

.

So pa primeri spalnic, ko krilna vrata v spalnico niso mogoča.

.

Spomnite se primerov majhnih spalnic, kjer je posteljni okvir ali garderobna omara (ali kak drug kos pohištva, zaradi majhnosti spalnice), zelo blizu vhoda v spalnico. 

.

V teh primerih bodo drsna vrata bolj praktična rešitev, saj z njimi močno skrajšamo potrebno prosto razdaljo med samim vhodom v spalnico in pohištvom, ki je postavljeno blizu vhodu.

.

Tako so drsna vrata za spalnico, namesto krilnih vrat, bolj primerna za opremljanje vhodov v majhne spalnice (apartmaji, vikend hiške, mobilne hišice, garsonjere).

 

Še o drsnih vratih na prehodih – npr. v jedilnice in kuhinje

 

Ker je zanimanj za drsna vrata kot pregraditev jedilniškega prostora ali kuhinje od ostalih prostorov, precej, povzemamo spodaj nekaj opomnikov, ki se vam jih splača upoštevati, če tudi sami razmišljate, da bi drsna vrata namestili na podobno lokacijo:

 

  • drsna vrata za pregraditev kuhinje ali jedilnice, ponavadi želimo namestiti tudi zaradi preprečevanja vonjav iz kuhinje v druge prostore. Naša drsna vrata NE omogočajo tesnenja, saj so nekoliko privzdignjena od vodil po katerih potekajo, zato NISO primerna za preprečevanje pretoka vonjav iz enega, v drugi prostor

 

  • če se ogrevate za nakup in montažo drsnih vrat za zaprtje jedilnice, upoštevajte, da NI najbolj primerna lokacija postavitev vrat tik ob jedilne stole in mize, saj različni gosti potrebujejo različno širino za udobno sedenje za jedilno mizo. Okrog jedilne mize zagotovite dovolj prostora za udobno strežno tudi, ko so jedilniški stoli ob mizi, pripravljeni za sedenje in niso pospravljeni tik ob mizo

 

  • bodite pozorni, da z montažo drsnih vrat NE zatemnite jedilniškega ali kuhinjskega prostora, za polnilo vrat izberite prosojne in transparentne materiale, ki prepuščajo svetlobo (še posebej, če jedilnica ali kuhinja, nimata lastnega vira svetlobe).

 

  • dnevni regali ali dugi regali na obeh straneh drsnih vrat, naj bodo pomaknjeni vstran od vrat, zato, da bo prehod skozi vrata prost.

.

.

Drsna vrata v notranjosti spalnice

drsna vrata spalnica
Drsna vrata v notranjosti spalnice. Kot fronte garderobne, vgradne omare.

.

V notranjosti spalnice, kot rečeno, drsna vrata lahko namestimo v različne namene.

.

Največkrat uporabimo drsna vrata (katerim eno ali več kril fiksiramo, da se ne morejo premikati) z namenom, da del spalnice zapremo (npr. v primeru, ko želimo v delu spalnice, urediti garderobno sobo). 

.

Druga najpogostejša uporaba drsnih vrat v spalnici, je uporaba le teh na garderobnih omarah. Pri teh najpogosteje prednjačijo omare, ki se nahajajo v manjših spalnicah in pa tudi v spalnicah, kjer imajo lastniki željo, da so njihove spalnice, moderne.

.

Nemalokrat se drsna vrata za spalnico, znajdejo tudi na ostalih kosih pohištva v spalnici, pri čemer so v ospredju predvsem komodice za spodnje perilo in drobno garderobo. Še posebej lepo, pa takšna vrata izpadejo, če so v steklu in celo dodatno osvetljena.

.

Drsna vrata za spalnico in možnosti montaže

.

Ko govorimo o ustreznosti in možnostih namestitve drsnih vrat v spalnico, ne smemo tudi mimo tega, da se montaža drsnih vrat (v katerikoli prostor), loči v osnovi na dve možnosti:

.

  • drsna vrata so lahko v prostor nameščena tako, da drsijo ob steni ali pred njo (ali pred garderobno omaro)
  • drsna vrata se v prostor lahko namestijo tako, da se uporabi kaseta (t.i. kasetna drsna vrata), pri čemer je za poseg potrebna vrnitev v 3. gradbeno fazo, saj je kaseto potrebno predhodno vgraditi v steno, v katero želimo, da se vrata tudi “pospravijo”, medtem, ko želimo dostopati do vsebine za njimi

.