Domov » Najnovejše objave » Primeri, ko je v spalnico, primerno namestiti drsna vrata

Primeri, ko je v spalnico, primerno namestiti drsna vrata

Objavljeno v: Najnovejše objave | 0

Čeprav drsna vrata (v različnih materialih in barvah), praviloma uporabljamo za zaprtje prehodov (na hodnikih, v dnevnih sobah, v kopalnicah, itd….) in pa na vgradnih omarah (zato, da pridobimo prostor pred samimi omarami), pa obstajajo tudi primeri, ko je drsna vrata, smiselno umestiti tudi v spalnice. Kot glavna, vhodna, drsna vrata za spalnico ali znotraj spalnice kot predelna stena ali za zaprtje prostorske niše.

.

Spodaj prikazujemo nekaj primerov, ki pokažejo, kdaj je v spalnici primerno razmisliti o drsnih vratih.

.

drsna vrata za spalnico
Drsna vrata za zaprtje spalnega dela v majhni garsonjeri….

Drsna vrata na vhodu v spalnico

.

V spalnico ima načeloma večina izmed nas, najraje urejen vhod s klasičnimi, krilnimi vrati, saj le ta zvočno in temperaturno tesnijo bolje od drsnih vrat, hkrati pa je nekako v slovenski družbi, že uveljavljeno dejstvo, da je spalnica središče miru, intime in počitka.

.

Tako, da se v primeru urejanja vhoda v spalnico, najraje, še vedno, poslužujemo klasičnih, krilnih vrat.

.

So pa primeri spalnic, ko krilna vrata v spalnico niso mogoča.

.

Spomnite se primerov majhnih spalnic, kjer je posteljni okvir ali garderobna omara (ali kak drug kos pohištva, zaradi majhnosti spalnice), zelo blizu vhoda v spalnico. 

.

V teh primerih bodo drsna vrata bolj praktična rešitev, saj z njimi močno skrajšamo potrebno prosto razdaljo med samim vhodom v spalnico in pohištvom, ki je postavljeno blizu vhodu.

.

Tako so drsna vrata za spalnico, namesto krilnih vrat, bolj primerna za opremljanje vhodov v majhne spalnice (apartmaji, vikend hiške, mobilne hišice, garsonjere).

.

Dodatno: 3 kratke, a praktične ideje, če je vaša spalnica res majhna

.

Drsna vrata v notranjosti spalnice

drsna vrata spalnica
Drsna vrata v notranjosti spalnice. Kot fronte garderobne, vgradne omare.

.

V notranjosti spalnice, kot rečeno, drsna vrata lahko namestimo v različne namene.

.

Največkrat uporabimo drsna vrata (katerim eno ali več kril fiksiramo, da se ne morejo premikati) z namenom, da del spalnice zapremo (npr. v primeru, ko želimo v delu spalnice, urediti garderobno sobo). 

.

Druga najpogostejša uporaba drsnih vrat v spalnici, je uporaba le teh na garderobnih omarah. Pri teh najpogosteje prednjačijo omare, ki se nahajajo v manjših spalnicah in pa tudi v spalnicah, kjer imajo lastniki željo, da so njihove spalnice, moderne.

.

Nemalokrat se drsna vrata za spalnico, znajdejo tudi na ostalih kosih pohištva v spalnici, pri čemer so v ospredju predvsem komodice za spodnje perilo in drobno garderobo. Še posebej lepo, pa takšna vrata izpadejo, če so v steklu in celo dodatno osvetljena.

.

Drsna vrata za spalnico in možnosti montaže

.

Ko govorimo o ustreznosti in možnostih namestitve drsnih vrat v spalnico, ne smemo tudi mimo tega, da se montaža drsnih vrat (v katerikoli prostor), loči v osnovi na dve možnosti:

.

  • drsna vrata so lahko v prostor nameščena tako, da drsijo ob steni ali pred njo (ali pred garderobno omaro)
  • drsna vrata se v prostor lahko namestijo tako, da se uporabi kaseta (t.i. kasetna drsna vrata), pri čemer je za poseg potrebna vrnitev v 3. gradbeno fazo, saj je kaseto potrebno predhodno vgraditi v steno, v katero želimo, da se vrata tudi “pospravijo”, medtem, ko želimo dostopati do vsebine za njimi

.