Domov » Najnovejše objave » Zakaj ne bi bila predelna stena tudi regal?

Zakaj ne bi bila predelna stena tudi regal?

Objavljeno v: Najnovejše objave | 0

Pozdravljeni v novem zapisu na našem blogu.

Sicer se nahajamo na strani, ki jo namenjamo izključno predstavitvi programa izdelave in prodaje drsnih vrat po meri, a, ker v precej primerih po drsnih vratih povprašujejo ljudje, ki iščejo predelne stene, ki bi jih lahko izkoristili tudi za regale, tokratni zapis v nadaljevanju namenjam predstavitvi za te, ki jih zanimajo predelne stene regali.

Za razliko od montaže klasičnih drsnih vrat (kjer je mirno lahko en del fisken, drugi pa premični), interesenti za razdelitev prostora s pomočjo predelnih sten, želijo prostor izkoristiti tudi na sami steni.

To sicer zahteva več potrebne globine tam, kjer bomo montirali predelno steno, a, če pomislimo, da ob drsno predelno steno tako ali tako ne moremo postaviti ničesar, ob fiksno pa najbrž tako ali tako nekaj bomo postavili, potem dejansko porabimo isto prostora, če montiramo “golo” predelno steno ali predelno steno regal.

Spodaj predstavljam nekaj možnih primerov. Morda z njimi dobite kakšno idejico tudi za vaš prostor.

Knjižni regal, ki je lahko predelna stena ali regal

predelne stene regali
Po meri izdelani regali, ki jih lahko uporabimo kot predelno steno. Se opravičujem, ker slikce nimam  v višji kakovosti.

Zgornja slikica prihaja izpod peres naše proizvodnje.

Regal ima naslednje lastnosti:

  • je samostoječ (kar pomeni, da ga ni potrebno fiksirati na hrbtno steno, v primeru, da ga boste kadarkoli namesto predelne stene postavili ob steno)
  • je prenosljiv in se ne razgiba (tisti, ki ste ga že občutili, veste, da je sestavljen kompaktno in ga je mogoče prestavljati po hiši sem in tja)
  • barve okvirja lahko prilagajate (cca. 40 barv)
  • dimenzije regala lahko prilagajate vašemu prostoru
  • omogoča poljubno število prekatov (recimo 2 x 2, 3 x 2, 3 x 3 in tako naprej)
  • ima lične poličke za odlaganje drobnarij tudi ob straneh
  • omogoča, da posamezne odprte police, zaprete z vrati ali izvlečnimi predali
  • omogoča lahko montažo, zato ga lahko mirno sestavite sami
  • po želji se mu lahko doda hrbtišče
  • notranje police lahko barvno kombinirate (kar je primerno recimo za predelno steno v otroški sobi)

Predelne stene, regali na kolescih

regali na kolescih
Regal na kolescih.

Druga ideja, da s predelno steno izkoristite prostor za knjige in, da ne “fiksirate” stene preveč, je, da podobnemu regalu zgoraj (ta na drugi sliki nima stranskih poličk) dodamo kolesca. Na ta način ga lahko poljubno “odpeljemo” drugam, jasno pa, da kolesca lahko tudi zaskočimo – da nam knjige ne bodo preveč plesale po policah.

3d preblisk za pregraditev prostora

Da si boste lažje predstavljali, kako vse je mogoče pregraditi stene, prikazujem spodnji primer.

Na njem smo naročniku predlagali pregraditev prostora s fiksno predelno steno, ki na svoji desni vseeno dopušča možnost vgraditve vrat s klasičnim odpiranjem.

Knjižni regal iz sprednje strani bo ostal odprt, po želji naročnika, pa bi ga lahko tudi v celoti ali delno zaprli z drsnimi vrati.

predelna stena knjižne police
Ideja predelne stene na kateri bodo iz sprednje strani knjižne police, na drugi strani pa spalnica.

Podobna zgornji ideji, je naslednja slikca spodaj.

Za razliko od zgornjega predloga, gre za predelno steno v obliki odprtih regalov, na skrajni desni pa je puščen odprt prehod do drugega dela prostora.

V tem primeru tudi ni celotni regal montiran do vrha stropa (ker je predhodno postavljena elektro inštalacija predvidevala osvetljenost samo v zadnjem delu prostora). V sprednjem je namreč dovolj naravne svetlobe.

predelna stena police
Predelna stena, ki je nismo montirali povsem do stropa.

V nekaterih primerih si stranke želijo prostor popolnoma ločiti. V tem primeru (slika spodaj) se predvidijo še vrata s klasičnim ali drsnim zapiranjem, regali pa kot v vseh ostalih primerih lahko ostanejo odprti ali pa jih zapremo delno ali v celoti.

Če je globine dovolj, si lahko omislimo tudi predale.

Če so stropi višji, je pametno razmsiliti tudi o tem, da bomo izkoristili prostor nad vratmi in prostor v isti višini nad dosegljivimi policami.

poličnik predelna stena
Predelna stena z vrati.

Klasične predelne stene brez regalov

Teh primerov, sem prepričan, ste se najbrž nagledali že v vseh ostalih objavah, ker v bistvu ni velike razlike med tem ali predelno steno poimenujemo z drsnimi vrati ali s fiksno steno (iz materialov kot so narejena drsna vrata).

V bistvu je pri njih samo razlika v tem, koliko, če sploh, si damo narediti fiksnih prekatov oz. ali se bodo vsi “potakali” po vodilih.

Primerček predelne stene, ki so v bistvu drsna vrata, tukaj:

predelna stena drsna vrata
Predelna stena, drsna vrata.

Naslednji primerček je slikca, kjer gre za kombinacijo drsnih vrat in odprtih polic, ki smo jih zaprli z drsnimi vrati. V notranjosti je urejen delovni pisarniški kotiček, celotna stena pa je postavljena v mansardnem prostoru.

Z iverno ali mavčno ploščo preprosto nad vodilom zapremo odprtino in že dobimo ločen prostor.

V primeru zgoraj, smo, normalno izdelovali, tudi police, pisalno mizo in pač opremili celotno notranjost (prepričan sem, da ste že pokukali na naše ostale strani z vgradnimi omarami, spalnicami, otroškimi sobami in ostalim).

predelna stena regal
Predelna stena v mansardi. Po naročilu.

Tako.

Naj bo to dovolj za okus in ideje kaj in kako je mogoče predgraditi prostor s predelnimi stenami in regali.

Če imate kak poseben izziv za nas ali si želite zgolj info ponudbe, bom, kot vedno, vesel vaših vprašanj, čim manj pa prosim komentirajte mojo slovnico, ker slavist in lektor pač nisem 🙂

Lep pozdrav in hvala za spremljanje