Domov » Najnovejše objave » Ideje za pregraditev mansarde

Ideje za pregraditev mansarde

Objavljeno v: Najnovejše objave | 0

Nekaj zadnjih prispevkov, ki sem jih objavil v blogu, je bilo vezanih na predstavite drsnih vrat za kopalnice, garderobne omare, poslovne prostore in podobno.

Tokrat predstavljam nekaj idej o tem kako lahko drsna vrata uporabite za pregraditev mansarde.

Mansarde so več ali manj prostori, kjer moramo z razporeditvijo sob (in kasneje tudi pohištva v njih) biti kar malenkost “bolj modri”, kot drugod. Zaradi poševnin vsega prostora tako ali tako ne moremo izkoristiti racionalno, zato za vsak prostor pazimo, da ne jemlje preveč prostora.

Drsna vrata (ki so lahko fiksna in se ne premikajo), so v takšnih primerih, zato kar precej uporabljana rešitev. Montirajo se hitro, enostavno (lahko jih montiramo tudi sami), če pa bomo čez čas iskali drugo rešitev, pa nam tudi ne bo potrebno izvajati ravno gradbenega posega tretje faze, da jih odmontiramo.

Ob tem, da jih lahko imate poljubno v lesu, steklu, ogledalih ali pleksiju, sem že pisal.

Pregraditev mansarde z drsnimi vrati

pregraditev mansarde
Primer pregraditve prostora z drsnimi vrati.

Na sliki zgoraj kažem primer pregraditve spalnice in dnevne sobe z drsnimi vrati. Na sredini motno steklo, levo in desno pa je za polnilo uporabljen bel iveral. Ročaji in vodila so v aluminiju.

Pregraditev mansarde za spalnico

pregradna stena
Pregraditev mansarde.

Na sliki zgoraj smo vodila za drsna vrata postavili pod ravni del stropa. Od drrnih vrat naprej (v globino), se nadaljuje dvakrat lomljena poševnina.

Prostor za drsnimi vrati bo služil kot spalnica.

Pregraditev mansarde na hodniku

pregraditev mansarde
Steklena drsna vrata na hodniku.

Na sliki zgoraj kažem primer drsnih vrat na prehodu hodniku, ki vodi v zgornje prostore. Ker je svetlobe zaradi majhnega okna na hodniku, manj, se je naročnik odločil za zapiranje hodnika s steklenimi drsnimi vrati.

pregraditev mansarde
Drsna vrata na hodniku mansarde.

Mansardni prostori so po večini bolj razgibani od pritličnih in etažnih. Zato v njih dostikrat pride do primera, da navadnih vrat (s krilnim odpiranjem) sploh ne moremo uporabiti (ker s tem zapremo prehod).

Na sliki zgoraj tak primer. Montirali smo drsna vrata, ker bi montaža krilnih vrat preprosto zaprla prehod do stopnišča.

Pregraditev mansarde za izkoriščenost prostora pod poševnim stropom

Na zadnji sliki (spodaj) prikazujem še primer drsnih vrat, ki smo jih (ponovno) montirali tik ob lom stropa. Prostor za vrati bo služil za kovčke, zimsko garderobo in sezonske reči, ki jih ne potrebujemo ravno vsak dan.

pregraditev mansarde
Izkoriščenost prostora za odlaganje kovčkov in drugih sezonskih reči.