Domov » Najnovejše objave » Podrobno o vodilih za drsna vrata na vgradnih omarah

Podrobno o vodilih za drsna vrata na vgradnih omarah

Objavljeno v: Najnovejše objave | 0

Ko pogledamo kakšno vgradno omaro, najprej vidimo polnilo oz. fronto – skratka vrata. Pogled nam najprej pritegne barva, oblika, material, morda še ročaj. Očem nekoliko skrita in na prvi pogled neopazna, so vodila za drsna vrata te vgradne omare.

Kaj je potrebno vedeti o vodilih za drsna vrata?

Vodila za drsna vrata vgradne omare vplivajo na kakovost odpiranja in zapiranja drsnih vrat, stabilnost (fiksnost) vrat in konec koncev tudi na to, kako dolgo bo naša omara služila svojemu namenu (življenska doba omare). Zato se pri izbiri in načrtovanju vgradne omare splača več pozornosti nameniti tudi kakovosti vodil za drsna vrata.

vodila za drsna vrata vgradne omare
Primer vgradne omare na hodniku.

Čim večja (tako višja kot širša) bo vaša vgradna omara oziroma drsna vrata, tem bolj pomembno vlogo imajo vodila. Pri manjših drsnih vratih, kot na primer pri vgradni omari pod poševnino v mansardi, bodo čisto normalno svojemu namenu služila tudi pločevinasta vodila, ali kakšna aluminijasta vodila v osnovnejši izvedbi.

Pri izvedbi večjih drsnih vrat so vodila odločilnega pomena, saj so manj kakovostna vodila za vgradne omare, lahko vzrok za zvijanje drsnih vrat.

Pri višjih drsnih vratih, robusten in močnejši material (recimo aluminij), poskrbi, da se vrata ne ukrivljajo. Posledično vrata pri odpiranju in zapiranju med seboj ne trkajo. V najslabših primerih ukrivljena vrata iztirjajo iz svojih vodil.

vodila za drsna vrata vgradne omare
Vodila na drsnih vratih vgradne omare v spalnici.

Največjo vlogo pri drsnih vratih za vgradno omaro ima spodnje oziroma talno vodilo, to je tisto, po katerem drsijo vrata. Zmontira se lahko praktično na vse talne obloge (itisoni, lesene obloge, keramične ploščice …) in ni moteče, pri prehodu preko njega, saj v višino meri le kakšnih 5 – 6 mm ter je lepo zaobljeno. Načeloma se jih lahko vgradi tudi še takrat, ko je obloga že vgrajena, a jo je potem seveda treba rezati.

Vrata po vodilih največkrat drsijo oz. se peljejo po kolescih. Ta omogočajo, da vrata enakomerno in gladko tečejo. Zgornja vodila imajo manjšo vlogo pri drsnih vratih. Skrbijo bolj kot ne za to, da vrata ostanejo v pravilnem vertikalnem položaju in se ne nagibajo naprej ter nazaj. Če vrata pri premikanju poskakujejo, je vzrok lahko nepravilna dimenzija vrat (predvsem preozka) ali nepravilna montaža ali nenazadnje nekvalitetna vodila za vgradne omare.

vodila za drsna vrata vgradne omare
Vodila in ročaji na drsnih vratih.

Vzdrževanje in uporaba drsnih vrat

Pri vzdrževanju in uporabi drsnih vrat bodimo pozorni tudi na to, da v vodila ne zaidejo kakšne smeti, ki bi onemogočile tekoče drsenje vrat. Vsi vemo, kaj vse se nam včasih znajde na tleh, sploh če nam pri smetenju pomagajo še otroci 🙂

Od drobtin, odlomljenih koščkov igrač, barvic, kamenčkov, papirčkov, do še vse druge nemogoče nesnage. Zato se ne pozabimo včasih odpeljati s sesalcem preko vodil za drsna vrata ter tako vratom omogočiti prosto pot za premikanje.

Če imamo bolj težko roko in z vrati večkrat “loputamo”, si lahko omislimo blažilce za drsna vrata. Ti omogočajo mehko in elegantno zapiranje drsnih vrat in obenem vrata še dodatno držijo v zaprtem položaju.

Znak kvalitetnih vodil za vgradne omare je tudi njihovo tiho delovanje.

Vodila za drsna vrata vgradne omare večjih dimenzij

vodila za drsna vrata vgradne omare
Drsna vrata na vgradni omari.

Posebna kategorija glede vodil, so vgradne omare oziroma drsna vrata velikih višin – to je čez 300 cm. Za takšne višine morajo biti vodila za vgradne omare ali drsna vrata namenjena prehodu, resnično trdna in robustna, da dobro služijo svojemu namenu tudi po večih letih. Predlagam, da se ne pustite kar tako prepričati, da so vodila pač vodila in zahtevajte od prodajalca oz. svetovalca, naj vam razloži razlike med vodili, ki jih uporabljajo za vgradne omare ali drsna vrata.

Koliko tirov naj imajo drsna vrata?

Glede na to koliko drsnih vrat bodo imele vaše vgradne omare in na kakšen način se bodo odpirala, je odvisno tudi koliko tirna vodila za vgradne omare je treba izbrati.

Enotirna vodila uporabimo pri drsnih vratih, ki so namenjena prehodu in po tem enem tiru vrata drsijo v levo in desno stran.

vodila za drsna vrata vgradne omare
Enotirno vodilo.

Če smo si vgradno omaro zamislili z dvojnimi vrati, bomo pri odpiranju potisnili ena vrata za druga, torej bomo potrebovali dvotirna vodila. Če  v odprtem položaju omare stoji ena za drugim, troje vrat, morajo imeti vodila tri tirnice.

Sicer je res, da izbira vodil kar precej vpliva na ceno vgradne omare, a rajši v notranjost omare vgradite kakšen predal ali izvlečno polico manj in tako prihranite nekaj evrov, pri vodilih pa naj vas skušnjava s prihrankom ne premami.

Še posebej pri vratih in vodilih za drsna vrata velja, da so lahko ta še kako kvalitetna, a kljub vsemu ključni del kvalitete (tako odpiranja, zapiranja, slišnosti, trajnosti, enostavnosti, neiztirjanja, ročajev in vodil brez rask, ipd…) pomeni kakovostna montaža.

O tej v katerem izmed bodočih prispevkov.

Uspešno izbiro želim.