Domov » Najnovejše objave » Tokrat o notranjih drsnih vratih

Tokrat o notranjih drsnih vratih

Objavljeno v: Najnovejše objave | 0

V zadnjih dveh predstavitvah sem opisoval primere montaže drsnih vrat na garderobne omare ter nekaj nasvetov za zapiranje stopnišča. Tokrat je zato na vrsti predstavitev za notranja drsna vrata po meri (pri čemer ne pozabite, da precej prispevkov na temo notranjega opremljanja predstavljamo tudi s partnerji na partnerski spletni strani Mizarstvo.si. Konkretno se notranjih vrat (sicer na omarah), dotika prispevek o vgradnih omarah).

Notranja drsna vrata po meri in dimenzije

notranja drsna vrata po meri
Notranja drsna vrata pod poševnim kotom stropa.

Višina in širina vrat

V bistvu so dimenzije notranjih drsnih vrat lahko poljubne in točno takšne, kot jih potrebujete za svoj prostor. Pri čemer se nekateri naročniki odločajo, da notranja drsna vrata spustijo povsem do stropa, drugi za vrhnji del ne montirajo svojih vrat do vrha.

V teh primerih lahko pride nad drsnimi vrati zaključek v obliki pokrivne maske, predelne stene (iz knaufa, iverala ali stekla) ali kakšna izmed drugih rešitev.

Načeloma pa velja naslednje:

Višja kot so drsna vrata, širša naj bodo.

Preozka drsna vrata (pod širino 50 centimetrov) bodo imela za posledico, da hitreje izpadejo iz tirnic, ko rokujemo z njimi. Še posebej, če vrata pri rokovanju prijimate višje (ker ste pač višji po rasti), pride hitreje do iztirjanja kot pri drsnih vratih, ki so širša.

Računajte, da je od višine 2,30 metra naprej, primerna višina drsnih vrat, vsaj 60 centimetrov (z ročaji vred).

Sicer pa je idealna mera za širino vrat okrog 80 centimetrov.

Če ste ljubitelj še širših vrat (ki mimogrede, izgledajo tudi zelo lepo), vzemite v zakup to, da bodo takšna vrata pač nekoliko težja od povprečnih.

Debelina drsnih vrat

Z debelino drsnih vrat je tako, da jo določa material, ki ga izberete kot polnilo za svoja notranja drsna vrata po meri.

Sicer pa tudi pri izbiri materiala polnila (iveral, steklo, pleksi, ogledala) imate možnost prilagajanja. Načeloma velja, da se ročaji in vodila drsnih vrat prilagajajo debelini (in vrsti) polnila, tako, da lahko pri različni izbiri materialov vseeno izbirate med različnimi vzorci in materiali ročajev.

Normalna debelina notranjih drsnih vrat je 8 mm.

Lahko pa se odvisno od izbranega materiala odločate tudi za debelejše variante (predvsem pri iveralu je mogoče izbirati večje debeline).

Jasno, pri zunanjih drsnih vratih bodo debeline polnil drugačne.

notranja drsna vrata po meri
Ozka notranja drsna vrata na prehodu.

Notranja drsna vrata po meri in materiali

Materiali za notranja drsna vrata po meri so poljubni.

Med najbolj priljubljene sodijo:

  • iveral (v več kot 40 barvah)
  • steklo (v več kot 40 barvah)
  • ogledala
  • pleksi
  • kombinacije različnih zgoraj naštetih materialov med seboj

Iveral

Iveral so v bistvu različno kakovostne iverne plošče v različnih barvah. Barve pa razlikujemo kot pastelne barve, barve visokega sijaja ter barve z lesnimi vzorci.

Pastelne barve so tiste, ki se “na oko” ne svetijo prav posebej. Ker je med njimi zelo velika možnost izbire, jih praktično uporabljamo na vseh drsnih vratih v vseh prostorih, pogosto pa jih kombiniramo tudi na posameznih krilih drsnih vrat ali tudi v kombinaciji s sijajnimi barvami ter ogledali.

Barve visokega sijaja ponavadi poznamo iz kuhinjskih elementov. Te barve (bela, bež) pristojijo modernemu pohištvu ter sodobnim prostorskim ambientom. Občutek razkošja in luksuznega pohištva z izborom sijajnih barv lahko še nadgradite z izborom srebrnih vodil in ročajev drsnih vrat.

Najpogosteje se sijajne barve uporabljajo na drsnih vratih hodnikov in predprostorov, pa tudi v spalnicah, še posebej v povezavi z izborom enakih barv pri posteljnih okvirjih, nočnih omaricah in komodah.

notranja drsna vrata po meri
Notranja drsna vrata v barvnem iveralu.

Steklo in ogledala

Steklo in ogledala je mogoče obdelovati na različne načine. Zato poznamo varnostna stekla, protilomna stekla, pleksi stekla, gravirana stekla, motna stekla, peskana stekla in še bi lahko našteval.

V osnovi pa lahko med barvnimi kombinacijami stekel izbirate med 40 barvami stekel, dodatno zatemnjenimi stekli in tudi ogledali v rjavkastih in drugih tonih.

Mimogrede: na ogled prostorov in meritev naši svetovalci vedno s seboj nosijo vse vzorce tako iveralov kot stekel in ogledal.

Notranja drsna vrata po meri in namembnost

O uporabnosti drsnih vrat na omarah (tako vgradnih kot klasičnih, samostoječih), sem pisal na zgornji povezavi.

Zato spodaj nekaj slik kje vse smo že montirali notranja drsna vrata po meri.
Sicer pa se najpogosteje njihova montaža izvaja na prehodih hodnikov, v predsobah, garderobnih sobah, jedilnicah ter dnevnih sobah.

notranja drsna vrata po meri
Notranja drsna vrata. Na prehodu. Motno steklo.
notranja drsna vrata po meri
Drsna vrata, ki zakrivajo prostor.
notranja drsna vrata po meri
Drsna vrata, ki zapirajo kotlovnico.