Domov » Najnovejše objave » Drsna vrata v steklu

Drsna vrata v steklu

Objavljeno v: Najnovejše objave | 0

Največ klicev za steklena drsna vrata najpogosteje dobimo od strank, ki jih zanima zapiranje kopalnic in kopalniških prostorov, hodnikov ter tudi v primerih urejanja poslovnih prostorov s pregradami ali pisarnami skozi katere se vidi (steklene stene, steklena drsna vrata,…)

.

Steklena drsna vrata za domačo uporabo

.

To, da imajo drsna vrata na splošno prednost pred klasičnimi vrati v tem, da pri rokovanju z njimi ne zapremo prehodnega prostora pred vrati, sem žel pisal.

Za stekleno izvedbo drsnih vrat pa naročniki dodatne prednosti vidijo v tem, ker:

  • je steklena vrata lažje čistiti,
  • omogočajo pretok svetlobe iz enega v drugi prostor,
  • omogočajo celo malenkost večjo možnost obdelave kot les (gravure, peskanja, kombinacije motnih stekel, kombinacije z ogledali),
  • so trpežnejša in bolj odporna na pritiske (seveda vse do loma).

.

steklena drsna vrata kopalnica
Montaža steklenih drsnih vrat v kopalnici na prehodu v prostor za tuširanje.

.

Kakšna vodila uporabiti na steklenih drsnih vratih?

.

Podobno kot pri drsnih vratih z lesnimi polnili, velja tudi za steklena drsna vrata, da vanje sodi celotna paleta vodil in ročajev. Podrobnejši prispevek na temo vodil in ročajev je objavljen na tej povezavi.

Ker se steklena drsna vrata najpogosteje uporabljajo v kopalnicah, so vodila in ročaji teh vrat, najpogosteje tudi v srebrni izvedbi. Odvisno od okusa posameznika, pa lahko le ta, izberemo v bolj ovalnih in zaobljenih oblikah ali pa v ravnih in strogih linijah.

Če potrebujemo več naravne svetlobe, ne želimo pa direktnega pogleda v prostor, lahko za steklena drsna vrata, uporabimo motno steklo.

Tak primer je na sliki spodaj:

.

steklena drsna vrata
Motno steklo na drsnih vratih na prehodu iz kuhinje v priročno shrambo.

.

Pogost prostor, kjer potrebujemo namesto z lesom zapolnjena drsna vrata, steklo, so tudi hodniki. Če nas je strah, da bomo z lesnim polnilom preveč zatemnili prostor, je lahko polnilo vrat delno v steklu, delno pa v lesu.

Na sliki spodaj je dostop naravne svetlobe omogočen tako, da je zgornji del drsnih vrat (nad prečko), izdelan iz motnega stekla, spodnji del vrat (pod prečko) pa iz barvnega stekla.

.

steklena drsna vrata na hodniku
Steklena drsna vrata na stopnišču.

.

 Steklena drsna vrata v poslovnih prostorih

.

V poslovnih prostorih se steklena drsna vrata največkrat uporabijo na dolgih in ozkih hodnikih in prehodih v pisarne (slika spodaj), kot predelne stene in pregrade ali pa kot dodatek k že obstoječim steklenim stenam pisarn (banke, zavarovalnice,…)

.

steklena drsna vrata pisarna
Montaža drsnih vrat na hodniku poslovnega prostora.

.

Na naslednji sliki prikazujemo primer uporabe steklenih drsnih vrat kot pregrade. V takšnih primerih lahko del vrat naredimo fiksen in nepremičen, drugi del vrat pa premičen.

Vrata montiramo v celoti od enega zidu do drugega ter od tal do stropa in na ta način en prostor pregradimo v dva.

.

pregradna stena steklena vrata
Pregradna stena s premičnimi in fiksnimi drsnimi vrati.

.

Toliko tokrat.

Kot vedno, vabljeni k nadaljnjemu spremljanju naših rešitev iz prakse.

Kmalu postrežemo z novo 🙂